LED

 

 

Leds nemen steeds meer de plaats in van gloei-, halogeen- en spaarlampen. Led-lampen worden door velen dan ook aanzien als de verlichting van de toekomst.

 

wat betekent LED?

 

Het woord led is een afkorting van light-emitting diode, in het Nederlands: lichtuitstralende diode. Vandaag de dag is het woord in het Nederlands zo ingeburgerd dat het niet meer als een afkorting gevoeld wordt. De Nederlandse Taalunie heeft om die reden besloten dat het woord zonder hoofdletters geschreven moet worden en zonder apostrof in het meervoud (vergelijkbaar met radar en laser). In het Engels, daarentegen, schrijft men LED, wat wordt uitgesproken als "el-ie-die".

 

In vertalingen, onder andere uit het Duits, leest men vaak lichtdiode.

 

Behalve de eigenlijke diode wordt ook het geheel van de halfgeleider met reflector, contactpunten en behuizing/lens (zie de tekening) led of ledje genoemd. Worden verscheidene van zulke leds gecombineerd in een grotere behuizing, dan spreekt men van een ledlamp.

 

 

Voordelen

 

 • Energiezuining en dus goed voor de portemonnee

Led-verlichting werkt op een laag voltage en is daardoor bijzonder energiezuinig (doorgaans 1 tot 5 watt per led). Ze hebben een hoge lumen/watt verhouding waardoor zeer efficiënt met de energie wordt omgegaan.

 

In vergelijking met een gloeilamp verbruikt een led-lamp een stuk minder elektriciteit: de elektrische energie wordt immers rechtstreeks omgezet in licht, en de warmteproductie is gering. Eén jaar continue gebruik van het led-licht zou bijvoorbeeld maar 2 euro kosten; veel minder dan een gloeilamp die makkelijk 50 euro haalt. In theorie kan een led 100% van de elektrische energie omzetten in licht; in de praktijk ligt de efficiëntie van leds ergens tussen die van gloeilampen en fluorescentielampen.

 

 • Duurzaam en onderhoudsvrij

Met een levensduur van soms wel honderdduizend branduren dient led-verlichting niet zo snel vervangen te worden. Halogeenverlichting moet het doorgaans stellen met 3000 branduren. Leds bevatten geen gloeidraad, die vaak stuk gaat bij traditionele verlichting. Daarom is led-verlichting handig op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn zoals bepaalde tuinverlichting.

 

De lange levensduur biedt een heleboel voordelen voor openbare ruimtes, hotels en verlichting van hoge ruimtes zoals inkomhallen en trappenhuizen. De verlichting van bijvoorbeeld hotelkamers is goedkoper en bovendien lopen hotelgasten minder het risico dat ze geconfronteerd worden met kapotte lampen. Het vervangen van lampen in hoge ruimtes zoals trappenzalen en bioscopen is ook minder vaak nodig, zodat het laddergebruik sterk beperkt wordt.

 

 • Slagvast en schokbestendig

De led-lampjes zijn haast onbreekbaar en schokbestendig, en zijn ook goed bestand tegen koude en trillingen. De gebruikte halfgeleider zit mooi 'verpakt' in een omhulsel van epoxyhars, dat waterbestendig is.

 

 • Koel en dus veilig

Led-verlichting geeft niet veel warmte af, waardoor het een zeer kindvriendelijke verlichting is.

 

 • Geen straling

Led-verlichting geeft geen ultraviolette of infrarode straling af. Dat maakt de lichtgevende diodes geschikt voor toepassingen in voeding of textiel, of om oude voorwerpen in musea te verlichten.

 

 • Geschikt voor sfeerverlichting en andere verlichtingseffecten

Via de techniek van de veranderende kleuren, kan je oneindig met kleuren spelen. RGB-leds combineren immers de drie kleuren rood, groen en blauw in één behuizing waardoor de creatie van het hele kleurenspectrum mogelijk wordt. Doordat led-verlichting richtbaar en programmeerbaar is, kan de kleurintensiteit en -mengeling snel aangepast worden.

 

 • Geschikt voor monochrome toepassingen

Leds zijn heel geschikt voor monochrome toepassingen, omdat het licht niet dient gefilterd te worden. Een gloeilamp met een lichtfilter is minder helder dan een led-lampje in de juiste kleur.

 

 • Miniatuur lichtbron

Ze zijn bijzonder klein en compact. Ontwerpers kunnen daarom bijzonder creatieve armaturen ontwerpen.

 

 • Snelle responstijd (ideaal voor digitale sturing)

Heeft geen 'opwarmtijd' nodig zoals dat bij een spaarlamp of TL-lamp het geval is.

 

Nadelen

 

 • De lichtoutput

De huidige leds zenden beperkt licht uit en dit vaak in een beperkte hoek, terwijl gloeilampen en fluorescentielampen licht naar alle kanten uitstralen. Dit wordt opgelost door meerdere led-lampjes te groeperen in de armaturen.

 

 • De hoge prijs van led-verlichting

De huidige led-verlichting is drie- tot tienmaal duurder in aankoopprijs dan andere verlichtingsbronnen.

 

 • Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van witte leds is lang onstabiel en vrij koud (5000 K) gebleven. Een aantal armaturen werken ondertussen wel met gloeilamplicht : ca. 3000 K.

 

 

 

Omdat de ene LED de andere niet is, werken we samen met KRS LED Concept, zij bieden kwaliteitsvolle LED's aan met garantie. Voor elke lamp hebben ze een LED lamp beschikbaar.

 

U kan steeds terecht op hun webshop of voor meer informatie kan u met hen contact opnemen.

 

 

 

Copyright 2012 © All Rights Reserved